Recept na domácí rybízovou zmrzlinu
Rybízová zmrzlina
Rybízový sirup je vynikající osvěžující záležitost. Hodí se na každou příležitost ne jen do limonád, obsahuje totiž vysoký podíl ovoce, takže ho dokáže skvěle nahradit. My si dnes uděláme rybízovou zmrzlinu. Rybíz je bohatý na vitamín C a další antioxidanty, a proto je to skvělá volba pro domácí zmrzlinu. Popravdě rybízovou zmrzlinu jen tak někde neochutnáte.
Ingredience:
Postup:
- Do hrnce za studena nalijeme mléko, smetanu a sirup a za stálého míchání zahřejeme, ale nevaříme.
- Vedle si připravíme cukr se žloutky a zamícháme, dokud nevznikne jemná omáčka.
- Před bodem varu smícháme směs z kroku 1 se směsí v kroku 2 zhruba z poloviny a rychle zamícháme. Zbylou půlku mléka vrátíme na plotýnku a udržujeme teplotu.
- Po asi 1 min důkladného míchání vlijeme hmotu zpět do hrnce a opatrně prohříváme, aby nám vajíčka zahustila zmrzlinu, ale nezačala se vařit a srážet.
- Správně hustou smět scedíme do hrnce, abychom se zbavili hrubých lehce vysrážených vajec, kousky rybízu můžeme vrátit pro efekt kousků ovoce.
- Necháme v lednici vychladnout.
- Ve zmrzlinovači točíme asi 40 min a následně vložíme na 30 min do mrazáku.
- Můžete servírovat.
Tip:
Správně zahřátou a zahuštěnou směs poznáme, když smočíme hřbet vařečky, foukneme na něj a od středu začne tekutina utíkat do stran ve tvaru růže.
Tip:
Chutnáme! Chutnáme! Nebojte se toho, je to k jídlu. Máte radši sladší, tak přidejte cukr. Máte raději kyselejší, tak přidejte citrónovou šťávu nebo třeba kousky lyfozilovaného ovoce nebo sušenky či čokolády. Musí to šmakovat!
Servírování:
Je to zmrzlina, takže jen tak na chuť v létě ideální. Nebo já ji dávám třeba ke koláči či hezky ke snídani na wafličku. Mňam.
Uskladnění:
Ideální je buď krabička od starší zmrzliny nebo naše skleničky od čajů či marmelád na jednoporcová balení. Žádný plast. Sláva upcyclingu!
Slovníček:
Upcycling = je znovu využití nějakého předmětu k jinému účelu. Neplést s recyklací. Kde dochází k fyzické přeměně předmětu, nikoli pouze účelu.
0 komentářů