Recept na bezovou limonádu
Podělíme se s vámi o tajemství skvělé bezové šťávy, která má bohaté využití v kuchyni, ale také je výborným, přírodním pomocníkem pro udržení dobrého zdraví. Na trhu můžete koupit bezinkový sirup od mnoha výrobců, podstatný rozdíl je, jestli je vyráběný ze sušených bylin nebo živých květů. Jednoznačně nejlepší je vždy ten, který se připravoval s láskou (pečlivě, trpělivě, s nadšením) a z čerstvých surovin. Tak jako to dělám já. Pokud nemáte s vařením zkušenosti, připravte se, že se to napoprvé nemusí povést. Bez kvete jen 14 dní v roce. Pokud by se Vám hned nepovedl, nevěšte hlavu a objednejte ho u nás. My už techniku ovládáme.
Kdy je nejlepší čas na přípravu domácího sirupu z Bezu?
Keř Černého Bezu kvete od začátku května do konce června. Doporučujeme květy nesbírat
kolem rušných silnic , kde je hodně prachu a nečistot, které zdraví neprospívají. Mohou na sirupu vytvořit našedlý
“škraloup”. Vyrazte na procházku s košíkem a najdete další zdroje. Bez roste i v lesích, alejích, u polí či na zahradách.
Pomůcky na bezinkový sirup
- Hrnec – musíte mít 2x větší než máte objem výluhu, přisypání cukru se vám zvětší objem,
- sítko nebo plátýnko, utěrka apod.,
- naběračka,
- trychtýř,
- lžička,
- chňapka,
- popisky na lahve.
Recept na bezovou šťávu
- 25 květů Bezu /polorozvité, zbavené broučků a nečistot/
- 1 l převařené, vychladlé vody
- 2 citrony
- 1 lžička až dle potřeby kys. citronové nebo šťáva z citronů
- 1kg cukru / nemusíme použít celé/
Vhodná láhev na sirup
Skleněné láhve jsou na zavařování nejlepší. Plastové láhve jsou pouze pro variantu za studena. Vždy dodržíme zásady správného vymytí. Sklenice či lahve musí být vymyté vařící
vodou jak uvnitř, tak i hrdlo a víčko. U víčka nesmí být poškozené gumové těsnění, nejlepší je nové. Předejdete tak tomu, že vám obsah zplesniví či zkvasí.
Co s nasbíranými květy?
Květy po otrhání rozprostřeme na tác , jemně vyklepeme a necháme venku, aby “hmyzáci” vylezli. Já nechávám hodinku. Poté dáme květy do misky a propláchneme.
Po očistě květy dáme do hrnce a přidáme plátky ze 2 citrónů a zalijeme vychladlou převařenou vodou. To vše ihned po očištění, aby květy nezvadly.
Hrnec s květy a vodou by měl stát 24 hodin v chladu (sklep, lednice), aby se květy dostatečně vylouhovaly. Nejdéle může tento polotovar bez dokončení stát 48 h. Po té se sirup musí dokončit, protože se jinak začne kazit. Nyní se rozhodněte, zda zvolíte teplou variantu nebo studenou variantu přípravy sirupu.
Tip: Pokud máte více Bezu než se udává v receptu, tak jedině dobře. V receptu je udáno pouze minimální potřebné množství na dobrý výsledek. Pár nadbytečných květů doporučuji nasušit i na zimu, na čaj.
Jak chuťově vyvážit sirup?
Ideální chuť právě pro vás poznáte nejlépe tak, že si během vaření připravíte malé množství limonády. Poměr voda – sirup jak jste zvyklí. Po pár pokusech Vám bude stačit i samotný sirup na lžičce.
Kyselinka druh a její funkce?
Cukr a voda z květů nestačí na výrobu sirupu. Je důležité, ještě dodat něco, aby se rozbila chuť. Přidáme
kyselinu citronovou či šťávu z citronu nebo limetek.
S kyselostí vždy opatrně! Na 1 l sirupu by měla stačit čajová lžička prášku kyseliny citrónové nebo šťáva z 1 citronu. Přisypáváme opatrně. Vždy nejdříve dobře promícháme a poté ochutnáme. Radši 10x přidáme než jednou překyselíme.
Cukr – jaký druh zvolit?
Já používám obyčejný, ale nebojte se zkusit třeba třtinový, musí to prostě sladit. Jen doporučujeme vynechat fruktózo-glukózový sirup, není to kvalitní surovina.
Ochutnávání
Ochutnáváme čistou, omytou lžičkou. Pokud jsme jí už jednou olízli, tak ji vždy umyjeme. Do sirupu nebo čehokoliv, co zavařujeme, by se mohly přenést bakterie z dutiny ústní, a poté by se začal výrobek kazit.
Vzhled sirupu
Sirup by měl být světlé až sytě žluté barvy (záleží na počtu květů a barvě cukru). Čím sytější barva, tím více květů v sirupu máte. Kal na dně tmavší barvy oproti sirupu je pyl, který se vymyl z květů. Není to na závadu a před použitím vždy protřepeme lahví , aby se rozmíchal.
Šťáva by měla vonět po Bezu. Barva do hněda, znamená, že jste ho vařili zbytečně dlouho. Ničemu to však nevadí.
Skladování
Skladujeme v chladu a tmě. Sirup by neměl promrznout, tak jako každý kompot a neměl by být na přímém slunečním záření. Po otevření skladujeme v lednici a snažíme se zkonzumovat do 10 dnů od otevření. Zavařený, neotevřený by měl sirup vydržet klidně 1 rok.
Postup:
-
Sirup za tepla
-
Sirup za studena
Hrnec dáme na plotnu, naplníme výluhem s květy a chvilku povaříme, po té ztlumíme. Ideální je udržovat teplotu na 60 stupních, tak květy ze sebe vydají všechny nejdůležitější a nejprospěšnější látky.
Vývar scedíme přes čisté plátýnko, abychom zachytili veškeré nečistoty, kvítky či omylem zatoulaného broučka. Pokud nemáte plátýnko vůbec nevadí, stačí třeba utěrka.
TIP: POZOR! Nejlépe vypraná a po praní vymáchaná v čisté vodě. Jinak by mohla obsahovat zbytky aviváže a to nechcete.
Do teplého scezeného vývaru, přidáme cukr a kyselinku (kyselinu citrónovou či šťávu z citronu) dle receptu. Přivedeme do varu a provaříme, dokud se cukr nerozpustí. Ochutnáme. Pokud nám chuť vyhovuje, plníme vařící do připravených sklenic a zavíčkujeme.
Do hrnce se studenou, převařenou vodou, naházíme očištěné, přebrané květy. Louhujeme 24 hodin. Výluh přecedíme přes plátýnko, utěrku či kapesník a zbavíme ho tak veškerých pevných částí květů.
V nálevu rozmícháme cukr. Jde to hůře, ale za intenzivního míchání se nám to podaří. Přidáme námi zvolenou variantu kyselinky a ochutnáme, zdali nám koncentrace vyhovuje.
Přelijeme do čistých, vyvařených sklenic a dáme do lednice. Jiná varianta je velmi chladné temné místo. Spotřebujeme maximálně do 10 dnů. Pokud šťáva obsahuje plíseň (je vidět na hladině), již není vhodná ke konzumaci.
Způsoby využití:
V kuchyni:
- náhradní sladidlo /do čaje, na lívance, do krému…./
- domácí limonády
- drink na párty
V lékárně:
- Proti chřipce a nachlazení
- Odkašlávání – zlepšuje průběh zánětu horních cest dýchacích
- Cukrovka – kontroluje hladinu glukózy
- Na odvodnění – přírodní diuretikum
- Celulitida – zlepšuje cirkulaci krve a lymfy
0 komentářů