O rakytníku se mluví jako o unikátní léčivé rostlině 3. Tisíciletí. Obsahuje tolik účinných biologicky aktivních látek jako žádný jiný keř. Unikátní je i tím, že lze využít 3 jeho části – plod, kůru i plody.
Velmi dobrá zpráva je, že rakytník ani tepelnou úpravou neztrácí vitamín C, jelikož jeho plody neobsahují enzym askorbinázu, který vitamín C štěpí.
2 nejdůležitější přínosy rakytníku jsou jeho vynikající schopnost, léčit vředy a účinně se pere i s rakovinou.
Pro mě bylo zpracování této velmi zdravé rostliny výzvou, protože vím, že existuje mnoho negativních předsudků ohledně její velmi kyselé chuti.
Podařilo se mi uvařit výborný pečený čaj kombinací rakytníku a meruňky. Tyto dva plody kyselé chuti se výborně doplňují. Čaj je velmi oblíbený a od nás si ho lidé hodně kupují.
Zahanbený nezůstal ani náš sirup z rakytníku , který chutná i těm, kteří nám tvrdili, že rakytník rádi nemají.


0 komentářů