Pracuji jako zdravotní sestřička na oddělení JIP, součástí mojí práce je nejen péče o pacienty, ale i neustálé vzdělávání v průběhu života. Zdraví u lidí mě zajímá nejen kvůli mojí profesi, ale i s ohledem na výrobu produktů v SICHROVCE. Denně vidím na základě diagnózy našich pacientů, jak důležitá je strava po celý život.
Je jasné, že dnes „čistých“ potravin bez přítomnosti chemických látek je kolem nás stále méně, přesto si myslím, že je důležité konzumací chemických látek , omezovat. Právě s ohledem na tuto skutečnost, při výrobě mých produktů se snažím prakticky chemii úplně vynechat. Vím, že prakticky všichni ostatní výrobci konzervanty používají, protože při otevření jejich výrobky vydrží až nepřirozeně dlouho. Já chci jít, ale jinou cestou, které věřím.
Nelze jednoznačně říci, že potravinářská barviva jsou zdraví škodlivá. Nemáme pro to dostatek důkazů. Nicméně u některých lidí mohou vyvolat alergické reakce a u citlivých dětí pak hyperaktivitu. Protože však nejvíce umělých potravinářských barviv najdeme v nezdravých průmyslově vyráběných potravinách, uděláme nejlépe, když tyto potraviny nebudeme konzumovat a kupovat.
Namísto toho zařaďte do svého jídelníčku zdravé, přírodní potraviny, které neobsahují žádná umělá barviva jako třeba naše sirupy. Já při vaření používám nezbytné množství cukru, abych vytvořila chuťově vyvážený produkt. Při výrobě DIA verzí jsem záměrně vybrala březový cukr, který je z pohledu zdraví nejvhodnější nebo Erythritol.
Můj tip:
Ovoce vařením ztrácí svou zářivou barvu. Takže pokud v něčem uvidíte zářivě zelené kiwi či sytě rudou jahodu, někdo je chemicky “došťouchnul”.
Přírodními konzervanty mám na mysli sůl, cukr nebo kyselinu citrónovou. Přírodním ztužovačem myslím jablečný či citrusový pektin. Pokud vás zajímá na toto téma více informací, mohu doporučit tento článek.


0 komentářů